Egy kihalt, korábban nem ismert faj felfedezését eredményezte egy több mint másfél méter hosszú koponya fosszíliájának megtalálása Tunéziában, ahol a valaha élt legnagyobb krokodil maradványára bukkantak olasz és tunéziai paleontológusok.

A kanadai Albertai Egyetem és a Bolognai Egyetem kutatói azonosították a maradványt, és a dinoszauruszok korában élt fajnak a Machimosaurus rex elnevezést adták. Ez a faj volt a dinoszauruszok korabeli óceánokban élő krokodilok legnagyobbika és a legutolsó képviselője. A krokodil koponyája több mint másfél méter volt – nagyobb, mint egy T. rex koponyája -, az állat teljes testhossza majd 12 méter volt.

osi-krokodil-2

A Machimosaurus rex nagyobb volt, mint a dinoszauruszok kora óceánjainak eddig ismert krokodiljai. Töltényalakú fogai lekerekítettek voltak, tompa végűek, redőkkel, amelyekkel képes volt a tengeri teknősök páncéljait összeroppantani. “Ezek a fogak nem hús felmetszésére, hanem csontok összeroppantására szolgáltak” – közölte Tetsuto Miyashita, az Albertai Egyetem PhD-hallgatója, azon kutatók egyike, akik azonosították a maradványt.

És ezt észlelted már?  Igaz lenne? A NASA robotszondája ősi féregfosszíliát fotózott a Marson

A Machimosaurus rex legközelebbi rokona több mint 30 millió évvel korábban élt a maiAnglia területén elterült tengerben. A tengeri krokodilok a jura időszak (200-150 millió éve) félelmetes ragadozói voltak, de sok kipusztult, amikor élőhelyük odaveszett a mai Európa térségében. A Machimosaurus rex az észak-afrikai partok sekély vizeiben élt tovább. 2014-ben olasz és tunéziai kutatók 130 millió éves kőzetekben találták meg a koponya fosszíliáját a dél-tunéziai Tataouine városától 48 kilométerre délre. 2011 óta folytattak ásatásokat a térségben.

osi-krokodil-7

Ritka a 130 millió éves jó állapotban lévő fosszília – közölte Faderico Fanti, a Bolognai Egyetem professzora. A kőzetekben megtalálták a krokodil teljes törzsét, a nyakat, a hátat, a farkat és a végtagokat, de csak a koponyát tudták elhozni. A kutatócsoport vissza akart térni a térségbe, de a tunéziai polgárháború nyomán kialakult ingatag biztonsági helyzet miatt egyelőre letettek erről. A kutatók a Cretaceous Research folyóiratban tették közzé tanulmányukat felfedezésükről.

És ezt észlelted már?  Különös lény megkövesedett tetemét hozták fel az orosz gyémántbányából

Tataouine egyébként akkor vált a világ számára közismertté, amikor George Lucas a Star Wars filmjeit forgatta a sivatagi térségben, és a filmjében a Tatooine bolygót arról nevezte el.