Olyan nehéz volt a talált titanoszaurusz, mint 12 ma élő afrikai elefánt. Fejétől a farkáig pedig akkora volt, mint egy kosárlabdapálya.

A kutatók fosszíliák egész sorára bukkantak a mai Argentína területén végzett munkálatok során. A maradványok a Notocolossus gonzalezparejasi faj példányaitól származnak. Ezek az őshüllők 25-28 méter hosszúak és akár 66 tonnásak is lehettek. A csapatban mozgó gigantikus lények minden lépése bölénycsordák vonulására emlékeztető rengéseket idézhetett elő.

A kutatást Bernardo Gonzalez Riga, a Cuyói Nemzeti Egyetem tanára vezette, és az eredmények a héten jelentek meg a Scientific Reports című szaklapban. A kutatók két hatalmas titanoszaurusz maradványait találták és vizsgálták – olvasható az egyetem honlapján.

argentina_fossils-titanosaur-femur

A titanoszauruszok voltak a valaha élt legnagyobb súlyú szárazföldi teremtmények. A csontjaik, különösen a hátgerincük, levegősek voltak, ami könnyűvé, de erőssé tette őket. Ezek a lények az elmúlt 600 millió év egyik legforróbb időszakában éltek, amikor szinte sarkponttól sarkpontig dús növényzet borította a bolygót. A titanoszauruszoknak közösségi fészkelőhelyeik voltak és a kövületek tanúsága szerint csordában mozogtak.

És ezt észlelted már?  Végre közelről is arcon filmezték a Bigfoot-ot!