Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a globális szén-dioxid-kibocsátás, majdnem elérte az 56 millió évvel ezelőtti, a valaha létezett legmagasabb szintet. Akkor számos állatfaj kihalt a Föld felszínéről. De vajon mi jön most?

Földünk évmilliárdos történetében több, globális kihalási hullám is volt, amelyeket meteorbecsapódás, éghajlatváltozás, vagy egyéb rejtélyes körülmények okoztak. Az egyik ilyen periódus 66 millió évvel ezelőtt volt, amikor az intenzív vulkáni aktivitás hatására az atmoszférában megnövekedett a szén-dioxid koncentrációja, és az emiatt bekövetkező üvegházhatás felmelegítette a Földet. (Ez már jóval a dinoszauruszok kihalás után történt.)

A hőmérséklet növekedése metánt szabadított fel az óceánok aljzatából. Az óceánok vize savasabbá vált, és tömegével haltak ki a mélytengeri élőlények. Az üledékmintákból kiderült, hogy a savasodási folyamat 10 ezer év alatt zajlott le, de 100 ezer évbe is beletelt, mire az óceánok kémhatása visszaállt az eredeti szintre. A szárazföldön is csak a főemlősök, a ló- és a szarvasfélék közül a kisebbek élték túl a bolygót sújtó forróságot.

sifr2.jpg

Az emlősök a megnövekedett hőmérséklet és a szén-dioxid magas szintjére, testméret csökkentéssel válaszoltak. A mai ló őse például 5 kg-ot nyomott, de tovább zsugorodott a termális maximum korában.

A kihalásokat megelőző szén-dioxid-kibocsátás 0,6 és 1,1 milliárd tonna között mozgott évente, míg ma ez az érték már több mint évi 10 milliárd tonna. És ez a szám egyre gyorsuló ütemben növekszik.

És ezt észlelted már?  Manószerű emberfaj maradványaira bukkantak?

A szakértők egy csoportja a Hawaii Egyetemen, Richard Zeebe vezetésével felfedezték, hogy a szén-dioxid-kibocsátás növekedése és a globális felmelegedés, szinte egy időben történt paleocén-eocén korban. Az volt a termális maximum (PETM) időszaka. Az üvegházhatás miatt 5 Cº-al növekedett a bolygónk átlaghőmérséklete. Ugyanez zajlik napjainkban is, csakhogy százszor gyorsabb ütemben!

A NASA adatai szerint idén februárban a globális földfelszíni átlaghőmérséklet 1,35 Celsius-fokkal magasabb volt, mint az 1951–1980 között mért átlag.

A következő 100-200 évben a hőmérséklet további 4 Celsius fokos emelkedését jósolják. A globális felmelegedés már elkezdődött.

Napjainkban éppen egy átmeneti szakaszban vagyunk, egy vékony választóvonalon, fajunk túlélése és kihalása közt. Ha nem sikerül az sürgősen orvosolnunk az esztelen CO² kibocsátás problémáját, könnyen lehet, hogy ez emberiség is eltűnik a Föld felszínéről.

És ezt észlelted már?  Ősi torzított koponyára bukkantak a Marson!

Neozoic-the-Era-of-the-Mammals-4.jpg-1

“Nehéz megmondani, hogy mi fog történni, és hogy mennyi időnk van még hátra, de bolygónk előbb-utóbb egész biztosan reagálni fog ilyen elképesztő CO² mennyiségre. A következmények pedig az eddigi kutatások alapján pusztító lesz valamennyi földlakóra nézve.”

Forrás: nature.com