Kéthetente készülhetünk a világvégére? Azért ennyire nem durva a helyzet… de nem is túl rózsás!

Főként teliholdkor, illetve újholdkor következhetnek be a legpusztítóbb földrengések – erre a következtetésre jutottak japán kutatók. Összegzésüket a Nature Geoscience című tudományos folyóiratban közölték. – számolt be róla a ripost.hu.

Amikor a Nap, a Föld és a Hold egy egyenesbe esnek – azaz holdtöltekor és újholdkor –, a két égitest tömegvonzása összeadódik.

“Minél erősebb az árapály, annál valószínűbb, hogy erős földrengés következik be” – magyarázta az AFP francia hírügynökségnek Ide Szatosi, a Tokiói Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

Ilyen volt a 2004 karácsonyán az indonéziai Szumátránál bekövetkezett földmozgás, amely pusztító szökőárat okozott és megölt több mint 220 ezer embert.

És ezt észlelted már?  Rejtélyes mikrohullámú energiával manipulálják az időjárást az Antarktiszról

2011 márciusában Japán lakóit érte tragédia ugyanezért: a pokoli földrengés 19 ezer ember életét ragadta el és nem mellesleg ez vezetett a fukushimai atomkataszrófához is…

A kutatók szerint azonban csak az erős földrengéseket erősítik fel az égitestek. A kisebb földmozgásokra, amelyek Magyarországon is előfordulhatnak, nincsenek hatással.

Ugyanakkor az Indiai-óceán térségében szinte bármikor bekövetkezhet egy giga-katasztrófa, ami akár 1 millió ember életét is veszélybe sodorja.