Csak az utóbbi egy évben több, mint 100 új űrsziklát fedeztek fel a NASA kutatói. Ezek közül tízet a bolygónkra is veszélyesnek minősítettek. Emellett fokozott üstökösaktivitást is megfigyeltek a csillagászok… – áll az amerikai űrügynökség közleményében.

Az eredmények a NEOWISE (Near Earth Object Wide-Field Infrared Survey Explorer) elnevezésű, földközeli objektumokat kutató projekt adatai alapján derültek ki. A kutatási eredmények az után jelentek meg, hogy cseh kutatók bejelentették: A Tauridák meteorrajban olyan aszteroidatöredékek rejtőzködhetnek, amelyek a Földbe csapódva hatalmas katasztrófákat okozhatnak.

d03000255a0f5d0b61368c0f2f2d1abe

A számítások szerint 2022-ben, 2025-ben, 2032-ben vagy 2039-ben ütközhetnek a bolygónknak.

Hogy ezek közül melyik számít majd végzetesnek, azt nem tudták megmondani. Annak is örülnek, hogy egyáltalán észlelték őket…

„Nem egyszerű észlelni az olyan üstökösöket, amik váratlan kitöréseket produkálnak…” – mondta Emily Kramer, a NASA Sugárhajtású Laboratóriumának kutatója, a most megjelent tanulmány társszerzője, aki szerint a kitöréseket csak ritkán veszik észre a csillagászok.

És ezt észlelted már?  Valami készül: Öt nap alatt négy űrhajó hagyta el a Földet!

819837ed632dc9f1a9c22bbbd29fe434

A tudósok továbbá arra is figyelmezettnek, hogy feltehetően még számos olyan aszteroida bujkálhat a meteorrajban, amelynek átmérője eléri a 300 métert. A 25 méternél kisebb űrsziklák általában elégnek a Föld atmoszférájában, az ennél nagyobbak azonban lokális katasztrófákat is okozhatnak. Az 1 kilométernél is nagyobb űrsziklák becsapódása pedig már az egész bolygónkra katasztrofális hatással lenne.

Magyarán elismerik a tudósok, hogy  ha egy végzetes aszteroida száguldana a Föld felé, aligha vennék észre időben… az más kérdés, hogy ha észre is vennék, akkor sem igen tehetnénk semmit a becsapódás ellen…

Forrás: yahoo.com/news