Pusztán az általunk észlelhető csillagok száma alapján igen nagy az esély arra, hogy létezik még intelligens élet a miénken kívül valahol az univerzumban. De vajon hogyan néznek ki? Emberszerűek lesznek, vagy valamilyen amorf, csápos, amőbaszerű életformára bukkanunk majd, mint amilyennek a régi rossz sci-fi filmekben ábrázolták őket?

Adam Frank professzor, aki mellesleg csillagász, fizikus és író véleménye a következőket mondta: Évtizedek óta keresünk exocivilizációkat, (a földihez hasonló) de a valódi kutatás még épp csak elkezdődött, milliárdnyi bolygó létezik, ahol az élet kifejlődhetett, és fejlett civilizációk alakulhattak ki.

Nemcsak úgy vizsgáljuk a világot, hogy modellezzük a bolygók és a civilizációk együttes fejlődését, hanem úgy is, hogy megbecsüljük, a különböző energiaforrások használata hogyan befolyásolja egy adott bolygót éghajlatát – az univerzum szempontjából az emberiség még csak egy tizenéves faj.

És ezt észlelted már?  Leleplező videó: Ezért manipulálja az űrben készül fotókat a NASA

Bolondság azt várni, hogy a közeljövőben tömeges kivándorlás kezdődik a Földről, nincs számunkra B-bolygó. Nem remélhetjük, hogy az űrben élünk majd, hiszen még azt sem tanultuk meg, hogyan kell a Föld ökoszisztémájában élni. Ráadásul azt sem tudjuk, hogy az evolúciós törvények ugyanazon módon működnek-e a különböző körülmények közt. (Lehet, hogy egy generáción belül kipusztulna az emberiség a világűrben élve… a szerk.)



Nem szabad azt gondolni, hogy az intelligens idegenek humanoidok, vagyis emberszerűek lesznek. Az univerzum tele van meglepetésekkel. Lehet, hogy fel sem ismerjük majd, hogy intelligens életformával találkozunk, mert nem fog semmire sem hasonlítani, amit valaha is ismertünk.

Érdekesek a professzor meglátásai. Lehet, hogy az intelligens idegenek már régen itt vannak, de mivel nem gondoljuk, hogy ők azok, így észre sem vesszük őket? Ez a lehető legjobb álca…