Titokzatos objektumot fedeztek fel, amely több mint 1 millió mérföld/órás sebességgel száguld át galaxisunkban – és a tudósok értetlenül állnak.

Nemrégiben titokzatos objektumot észleltek, amely körülbelül 1,6 millió km/órás (1 millió mérföld/óra) sebességgel közelít az űrben, olyan gyorsan, hogy teljesen kiléphet a Tejútrendszerből – és a tudósok próbálják kideríteni, mi az.

A Földtől jelenleg 400 fényévre található objektum – amelyet CWISE J1249 néven ismernek – nagy mérete miatt nem valószínű, hogy szonda lenne. A Földnél körülbelül 30 000-szer nagyobb CWISE J1249 a Nap tömegének 8 százaléka. Ez a szokatlan méret a J1249-et „valahol a csillag és a bolygó közé helyezi” – mondta Dr. Darren Baskill, a Sussexi Egyetem csillagászati ​​oktatója a BBC Science Focusnak.

És ezt észlelted már?  Hamarosan lehull a lepel az Antarktisz elveszett civilizációjáról

Míg a gigantikus objektum csak a fénysebesség 0,001 százalékával mozog, kiszabadulhat galaxisunkból, és elszállhat az intergalaktikus űrbe. Baskill kifejtette: „A J1249 sebességének távlatba állítása érdekében 2,6-szor gyorsabban mozog, mint a valaha felbocsátott leggyorsabb űrszonda, ez az a sebesség, amelyet a Parker űrszonda elért, amikor 2024 júniusában megkerülte a Napot.”

A gyorsan mozgó objektumot civil tudósok fedezték fel, akik önkéntesként áldozták idejüket a NASA Backyard Worlds: Planet 9 néven ismert projektjéhez. Ehhez a NASA Wide-field Infrared Explorer (WISE) és NEOWISE küldetéseinek online képeit böngészték át, remélve, hogy észreveszik. valami izgalmasat. Három önkéntes – Martin Kabatnik, Thomas P Bickle és Dan Caselden – észrevette a halvány, gyorsan mozgó tárgyat a WISE képeken. „Nem tudom leírni az izgalom szintjét” – mondta Kabatnik. „Amikor először láttam, milyen gyorsan mozog, meg voltam győződve arról, hogy már jelentették.”

És ezt észlelted már?  Elmarad a karácsony? Óriási aszteroida száguld a Föld felé!

A San Diego-i Kaliforniai Egyetem (USA) tudósai által vezetett kutatócsoport úgy véli, hogy az objektum egy kis tömegű csillag vagy egy barna törpe lehet: egy bolygónál nagyobb csillag, de nincs magja a nukleáris fúzió fenntartásához. Az égitest furcsa összetételét is sikerült kielemezniük, amely sokkal kevesebb vasat és egyéb fémeket tartalmaz, mint a csillagokban és a barna törpékben van. A NASA szerint ez a szokatlan összetétel annak a jele lehet, hogy az objektum az egyik első csillag lehet galaxisunkban.

A furcsa tárgy egy elromlott bináris rendszer maradványai lehet: társa, egy fehér törpe egy szupernóvában robbanhatott fel, miután túl sok anyagot húzott le a J1249-ből. Vagy úgy gondolják, hogy egy csillaghalmazból származhat, amely gyorsan szétszóródott, miután találkozott egy pár fekete lyukkal. „Az egyik módja annak, hogy ilyen extrém sebességet érjünk el, ha egy tárgy felé esünk… és eltévesztjük” – magyarázta Baskill. „Ilyen gravitációs csúzli segítségével gyorsítjuk fel az űrszondákat ilyen szélsőséges sebességre, hogy ésszerű időn belül közelről fedezhessük fel a Naprendszert. „Ez a technika megmagyarázhatja a J1249 sebességét is – a csillag valószínűleg galaxisunk sűrűn lakott középpontjából származhatott, ahol egy csillag felé zuhant, elvétve, de közben extrém sebességre gyorsult.”