Többen különös jelenségre lettek figyelmesek 2024 júliusában a Mátra felett. Ráadásul egy időjárási webkamera is rögzítette. Egy ragyogó fénypont suhant át az éjszakai égbolton, testéből két irányba kilövellő félköríves fények kíséretében.

A legtöbben rögtön ufóra gyanakodtak, de egy kommentelő hamar lehűtötte az egyre gerjedő lelkesedést a Facebookon.

Magyarázata szerint: „Európai Űrügynökség (ESA) Ariane-6 nevű hordozórakétája suhant át az égen. Az általa kibocsátott gázok fényes félköröket rajzoltak a rakéta köré. Az Ariane-6 egy új generációs európai hordozórakéta, amelyet az Európai Űrügynökség (ESA) fejlesztett ki. Elsősorban műholdak és más űreszközök alacsony költségű és rugalmas pályára állítására tervezték, különféle konfigurációkban elérhetővé téve. Ezeket a gázokat csodáljátok. Sajnos a jelenség oka ennyire prózai.”

Az 56 méter hosszú, 540 tonnás rakéta négyévi késlekedés után indult első útjára, a Francia Guyana-i Kourou űrközpontból. Útjának a célja, hogy teszteljék repülés közben, mielőtt szeptembertől biztosítja majd az európaiak önálló kijutását a világűrbe.

És ezt észlelted már?  UFO-flotta húzott át egy ukrán falu felett

Első útján az Ariane-6 kísérletekhez szükséges felszereléseket, kilenc tudományos miniműholdat, valamint két visszatérő kapszulát helyezett föld körüli pályára. A háromórásra tervezett repülés során tesztelték a hajtóművek magas fokozaton történő aktiválását vezénylő rendszert is. Az ennek hatására a légkörbe jutó gázokról verődött vissza a nap fénye, ez okozhatta a furcsa látványt.

Sajnos nem minden UFO, ami annak látszik…