Két évvel azután, hogy egy meteorológiai ballonnal megjárta a sztratoszférát, majd földet ért az arizonai sivatagban a GoPro kamera, egy turista talált rá, mely végül kalandos úton került vissza tulajdonosaihoz néhány hihetetlen felvétellel.

2013. júniusában Bryan Chan és több barátja – mindannyian a Stanford Egyetem diákjai – egy meteorológiai ballonhoz erősített kamerát indítottak útnak egészen az űr határáig. Csatlakoztattak rá még egy AT&T hálózathoz kapcsolódó okostelefont, hogy képesek legyenek nyomon követni a kamerát a telefon GPS-ének segítségével. Bár speciálisan megtervezték az indítást, hogy a kamera egy jó mobiltelefon lefedettségű területen érjen földet, a lefedettséget mutató térképük, amire támaszkodtak, sajnos pontatlan volt. Így a baráti csoport soha nem kapott jelet a telefontól, amikor visszatért a Földre, és fogalmuk sem volt róla, hogy hol landolt. Úgy tűnt, hogy a felvétel örökre elveszett. De mégsem így történt.

És ezt észlelted már?  Álcázott UFO-átjáró: Magányos villámszóró felhő jelent meg Thaiföld felett

“Két évvel később, hogy egy kis ironikus csavar legyen a történetben, egy nő, aki az AT&T-nél dolgozik, egy nap túrázni volt, amikor észrevette a telefont a kopár sivatagban,” – írta Chan. “Bevitte egy AT&T boltba, ahol beazonosították a barátom SIM kártyáját. A felvételt és az adatokat néhány héttel később visszakaptuk.”

A GoPro kamera felvételei megérték a két évnyi várakozást. A kamera elérte a 30 kilométeres magasságot, és 98 percen keresztül utazott, végül 80 kilométerrel messzebb landolt az indítás helyszínétől. A kamera lenyűgöző képeket rögzített az arizonai sivatagról, valamint a Grand Canyon-ról, letekintve a Föld sztratoszférájából.

Forrás: ujvilagtudat.blogspot.hu