Egyre kisebb és okosabb drónokkal állnak elő a gyártók. Már nem számít ritkaságnak a gazdáját hűségesen követő, és a róla akár 4K-s videót készítő repülő szerkezet sem.

A sencseni központú DJI például hőkamerával látta el legújabb repülő szerkezetét, a Zenmuse XT-t, amely nagyszerűen alkalmazható villanyvezetékek, napelemek ellenőrzésére, mentési és kereső akciókban, erdőtüzek lokalizálására.

Az eszközt a Las Vegas-i CES-en mutatták be.

– Ez egy olyan hőkamera, amely számos területen bevethető: az iparban és a mezőgazdaságban is hasznát tudják venni, sőt életmentéseknél is jól jöhet. A magasban köröző, hőérzékelőkkel felszerelt drón éjjel is segíthet azoknak a felkutatásában, akiket például lavina sodort el. Órákig vagy éppen napokig tartana, mire az erdőben megtalálnák őket, de az XT hőkamerával percek alatt rájuk bukkanhatnak – mondta Brendan Schulman, a DJI jogi ügyekért felelős alelnöke.

És ezt észlelted már?  Az űrállomás kamerája felvette: Újabb különös tárgy hagyta el a Földet!

Most pedig ismerkedjenek meg Lilyvel, akit megalkotói nem is drónnak, hanem egyenesen repülő kamerának neveznek!

Csak feldobjuk a levegőbe, és azonnal akcióba lép: tökéletes légi felvételt készít rólunk síelés közben.

– A hátizsákban viszed magaddal, a nyomkövető pedig a csuklódon van, és amint készen állsz arra, hogy valami kunsztot vigyél véghez, például egy ugrást, előkapod Lilyt, feldobod a levegőbe, megcsinálod a mutatványt, és ennyi. 30 másodperc az egész, amelyről készül egy tökéletes, 30 másodperces videó. Lily olyat is tud, hogy amikor éppen a levegőben vagy, automatikusan belelassít a felvételbe. Lily a filmezés új módját jelenti. Ha hirtelen fel akarsz venni valamit, csak feldobod a levegőbe, és már meg is van örökítve a pillanat – magyarázta Antoine Balaresque, a Lily vezérigazgatója.

És ezt észlelted már?  Utált egyedül inni, készített egy piáló robotot!

A kínai Walkera “Runner 250 ®“http://www.helicomicro.com/walkera-runner-250/ névre keresztelt drónja hajmeresztő mutatványokra képes. A 35-40 km/órás sebességet is elérő quadrokoptert virtuális versenyekhez tervezték. VR-sisakhoz csatlakoztatva a játékos a pilótafülkéből követheti az eseményeket.

– A drónverseny lényege az, hogy különféle méretű és típusú quadrokopterrel repülsz, és meg kell találni a kapukat, beveszed a hajtűkanyarokat, mindezt persze valós sebességgel. Az nyer, aki az akadályok kikerülésével a leggyorsabban repüli végig a pályát – magyarázta Leo Yong, a Walkera USA alenöke.

Egyre többen aggódnak a fejünk felett röpködő, egyre nagyobb biztonsági kockázatot jelentő, sok ezer drón miatt. A belga Fleye gömbölyded személyi robotja, az UAV a világ legbiztonságosabb drónja. A rotort ugyanis a szerkezet belsejébe helyezték.

– Egy olyan piaci rést keresünk, ahol az drónok testközelben lehetnek, és belső terekben is bevethetők, olyan környezetben is, ahol drága eszközök vannak. De végül is ez csak egy drón, amit aztán az ember magával visz, hogy a magasból vagy olyan nézőpontból, ahonnan nem lenne egyszerű filmezni, légi felvéteket készítsen vele – mondta Laurent Eschenauer, a Fleye vezérigazgatója.

És ezt észlelted már?  Leleplezték: Menetrend szerinti UFO járatok közlekednek a Holdon!

Egyes piaci elemzők szerint a forgalomban lévő kereskedelmi drónok száma a világban 2025-re elérheti a 2,7 milliót. A hardverértékesítésből származó bevétel pedig a 2015-ös 257 millió eurónak a sokszorosára, akár 3,6 milliárdra is rúghat.