A valódi Nap mellett két kisebb volt látható alkonyatkor a tatár főváros felett, Kazánban, Oroszországban. A szemlélők szerint ehhez fogható csodálatos látványban még nem volt részük.

Az Oroszországhoz tartozó, Tatár Köztársaság fővárosának lakói igencsak megdöbbentek, amikor egy szimpla naplemente helyett egyszerre három Nap is ragyogni kezdett az égen alkonyatkor. A babonásabban valamiféle égi ítéletnek, világvégének gondolták, a műveltebbek csak ámultak a természet csodás tüneményén, és fotóztak, videóztak, ha tehették.

Természetesen nem arról van szó, hogy hirtelen három Napunk lett. És nem is a földönkívüliek műve! Ez csak egyszerű optikai csalódás. Melléknap, naphalo, vagy napkutya jelenségnek is nevezik. Ilyen hátborzongató, és egyben gyönyörű látványban csak keveseknek lehet része világszerte. Talán 1-2 hasonló ha akad évente. Mindehhez speciális légköri viszonyoknak kell együttállniuk a megfelelő időben, hogy létrejöhessen a látványos optikai csalódás. 

Mintha arany és gyémánt ragyogott volna az égen!

A tudomány szerint ezt a bizarr látványosságot a levegőben levő jégkristályokon megtörő fény hozza létre, 9-15 ezer méteres magasságban. A melléknapok kialakulásához lapos hatszögletű jégkristályok jelenléte szükséges. Általában magasan lévő fátyolfelhőkön alakul ki, de nagyon hideg idő esetén létrejöhet alacsonyan elhelyezkedő, gyémántpornak nevezett jégkristályokon is. Ezek a kristályok prizmaként viselkedve a Nap fényét 22 fokkal eltérítik, így a melléknapok általában a napkorongtól 22 fokos távolságra helyezkednek el.

Ha a kristályok elhelyezkedése teljesen véletlenszerű, akkor egy halojelenségnek nevezett fénygyűrű látszik a Nap körül. Gyakran azonban a levegőben süllyedő kristályok függőleges elhelyezkedésűek lesznek, ekkor a napfényt vízszintesen törik meg és melléknap jön létre. A melléknapok mindig a napkoronggal azonos magasságban figyelhetők meg. – írja a wikipédia.

És ezt észlelted már?  Föld méretű kitüremkedést észleltek a Nap felszínén!

Forrás: curtoecurioso.com