127 éve folyik a vita az idahói Nampában (USA), kútfúrás közben talált 2 millió évesre becsült, emberi alakot ábrázoló szobrocskáról. Egyesek csalást emlegetnek, mások az indiánok kezemunkáját látják benne, amit a földalatti vízfolyások szállítottak a mélybe, és vannak, akik meg vannak győződve egy előző civilizáció lézetéséről.

Felfedezés helye, és időpontja: 1889, USA, Idaho, Nampa
Megtekinthető: Usa, Idaho, Boise: Idahoi Történeti Múzeum

A rejtélyes nampai agyagfigura majd 130 éve viták kirobbantója. Számos elmélet követői ütköztetik folyamatosan a véleményüket a lelettel kapcsolatban. Ugyanakkor talán ez a leghitelesebb a történelem előtti, emberrel kapcsolatos leletek sorában, amelyek régóta borzolják az régészek és a történészek idegeit, és nem tűnt el rejtélyes módon.

Sokszor hallottuk már, hogy a történelem ismétli önmagát. Ezt számtalanszor be is bizonyították, így nem elképzelhetetlen az sem, hogy a ma ismert emberi civilizáció előtt már létezett egy korábbbi is, egy sokkal ősibb, amit eltemettek az évmilliók viharai, és szinte nyom sem maradt utána. Persze néha előkerül ez-az.

És ezt észlelted már?  Különös, csápos lényt videóztak az amerikai vadonban

Legtöbben ennek az elméletnek a bizonyítékát látják ebben a kis, féllábú agyagszobrocskában, ami 1889-ben került a felszínre egy kútfúrás során.

1912-ben G. F. Wright azt írta: “A kútról készült feljegyzések azt mutatják, hogy mielőtt elérték azt a réteget, amiből a kis szobrot felhozták, először áthatoltak 15 méternyi talajon, aztán 4,5 méter bazalton, majd váltakozó agyag és futóhomok rétegeken mentek keresztül… egészen 91 méteres mélységig, ahonnan a homokszivattyú számos agyaggolyót hozott föl. Ezek közül néhány több mint 5 centiméter átmérőjű volt, és vastag vasoxid réteg borította. E réteg alsóbb részeiben betemetődött földfelszínre utaló bizonyítékokat találták, amelyeket egy kis felgyülemlett növényi humusz fedett. Erről a pontról hozták fel a kérdéses alakot is, 97 méter mélységből. Néhány méterrel lejjebb homokkőhöz értek.”

– Ami a szobrocskát illeti, a kérdéses alak ugyanabból az kvarccal kevert agyagból készült, mint az említett golyók és körülbelül 4 centiméter hosszú. Figyelemre méltó az emberi forma tökéletes ábrázolása is… Ez egy női alak, és életszerű vonásokkal rendelkezett azokon a helyeken, ahol már be volt fejezve… – írta Wright profsszor.

És ezt észlelted már?  Rejtélyes UFO-támadás az 51-es körzetben!

A szobrocska felszínén szintén vöröses, vasoxid learakódás volt, amelynek anyaga megegyezett a korábban említett agyaggolyókat borító réteggel. Így nem lehetett modernkori hamisítvány, mert ilyen réteg nem alakulhatott ki csalással megmunkált, modern tárgyon.

Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata szerint a 90 méteres mélységben fekvő agyagréteg “a Glenns Ferry Formációból való, a felső Idaho Formációcsoportból, amit általában pliocén-pleisztocén korúnak tekintenek.” A Glenns Ferry feletti bazalt- formációt középső pleisztocén korúnak tartják. Vagyis a baba egy nagyjából 2-2,5 milló éves rétegben hevert.

evolucio.jpg

A jelenlegi evolúciós elméletek szerint azidőtájt Afrikában a Homo Habilisek még csak köveket pattintgattak és a tűzet se nagyon ismerték. A modern ember pedig mintegy 200 ezer évvel ezelőtt jött létre. (Persze erről is sokan vitatkoznának…)

Számos tudós tanulmányozta az évek során a rendkívül ellentmondásos figurát, és rengeteg vizsgálatot is elvégeztek rajta. Mindegyikük egyetértett abban, hogy a figura hiteles, és nagyon ősi eredetű.

Bár a szobrocska az évszázezrek folyamán alaposan megkopott, azért még mindíg elkülöníthető az arcán a vonások, van szája, szeme. Vállai szélesek, lábai hosszúak. (A jobb oldali letörött). Illetve felfedeztek rajta halovány geometriai jelöléseket is, amelyek a ruházatot, vagy az ékszereket voltak hivatottak ábrázolni.

És ezt észlelted már?  Egy autó fedélzeti kamerája vette fel a rejtőzködő ufót

homo-habilis-4.jpg

Többek szerint a nampai alak erősen megkérdőjelezi az evolúciós forgatókönyvet. Ennek ellenére a világ vezető tudósai, történészei és régészei nem vesznek róla tudomást.

Természetesen a teljes igazság sosem fog kiderülni, lehet, hogy ez a világ legnagyobb átverése, de az is megeshet, hogy a legnagyobb szenzációja! Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy elhiszi-e a hajmeresztő elméletet, vagy éppenséggel gyárt egy újabbat!