A kutatók a neandervölgyiek és más korai emberfélék eddig feltárt táborhelyeit tanulmányozták, és összevetették őket. Így jöttek rá arra, miért is halhatott ki ez a rejtélyes emberfaj…

Számos elmélet látott már napvilágot a neandervölgyi ember eltűnésével kapcsolatban. Egyes feltételezések szerint beolvadtak a modern emberek törzseibe, mások szerint egyszerűen kiirtották őket, de olyanok is akadtak, akik azt feltételezték, hogy az egymás közti belterjes szaporodás miatt már nem voltak képesek utódokat nemzeni…

neander (1)

A legújabb elképzelést a Simon Fraser Egyetem kutatói vázolták fel, tanulmányuk a Journal of Anthropological Archaeology című folyóiratban jelent meg.

Az antropológusok a korai emberfélék és a neandervölgyiek táborhelyeire vonatkozó régészeti adatokat elemezve gyűjtötték össze a területek közötti hasonlóságokat és különbségeket – írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

És ezt észlelted már?  Világvége felhő borította éjszakai sötétségbe kora reggel egész Chicagót

Az egyik legszembetűnőbb eltérés az volt, hogy a neandervölgyiek lakóhelyeinél nem találtak olyan típusú állati maradványokat, amelyek azt sugallták volna, hogy meleg ruhák készítésére használták őket.

Ezzel szemben a kutatók rengeteg olyan róka-, nyúl-, menyét- és rozsomákmaradványt találtak a korai emberfélék 56 táborhelye környékén, amelyek azt jelezték, hogy az állatokat megnyúzhatták, hogy a bundájukból szőrmekabátot, illetve párkát készítsenek.

A kutatók szerint a meleg ruhák készítésének más bizonyítékai is fellelhetőek a lelőhelyeken, úgy- mint a csontból készített tűk és az állatok megnyúzásához használt különféle eszközök.

Szibériában továbbá olyan 24 ezer éves szobrocskákat is találtak, amelyek párkaszerű kabátot viselő emberkéket formáznak; arra utaló bizonyítékot azonban, hogy a neandervölgyiek ruhát viseltek, még nem találtak a kutatók.

És ezt észlelted már?  8000 éves, nem emberi kézlenyomatokat találtak egy barlang falán!

thomas (1)

A szakemberek szerint a neandervölgyiek talán azért nem készítettek maguknak a hideg ellen védő ruhákat, mert nem voltak elég intelligensek hozzá, vagy mert a kulturális hagyományaik útját állták az effajta fejlődésnek.

Mivel nem tudtak védekezni a hideg ellen, egész egyszerűen megfagytak a jégkorszakban…

Forrás: hirado.hu