Kéthetente készülhetünk a világvégére? Azért ennyire nem durva a helyzet… de nem is túl rózsás!

Főként teliholdkor, illetve újholdkor következhetnek be a legpusztítóbb földrengések – erre a következtetésre jutottak japán kutatók. Összegzésüket a Nature Geoscience című tudományos folyóiratban közölték. – számolt be róla a ripost.hu.

Amikor a Nap, a Föld és a Hold egy egyenesbe esnek – azaz holdtöltekor és újholdkor –, a két égitest tömegvonzása összeadódik.

“Minél erősebb az árapály, annál valószínűbb, hogy erős földrengés következik be” – magyarázta az AFP francia hírügynökségnek Ide Szatosi, a Tokiói Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

Ilyen volt a 2004 karácsonyán az indonéziai Szumátránál bekövetkezett földmozgás, amely pusztító szökőárat okozott és megölt több mint 220 ezer embert.

És ezt észlelted már?  Kis híján kilőtte a nukleáris arzenált az amerikai védelmi rendszer egy meteorit miatt

2011 márciusában Japán lakóit érte tragédia ugyanezért: a pokoli földrengés 19 ezer ember életét ragadta el és nem mellesleg ez vezetett a fukushimai atomkataszrófához is…

A kutatók szerint azonban csak az erős földrengéseket erősítik fel az égitestek. A kisebb földmozgásokra, amelyek Magyarországon is előfordulhatnak, nincsenek hatással.

Ugyanakkor az Indiai-óceán térségében szinte bármikor bekövetkezhet egy giga-katasztrófa, ami akár 1 millió ember életét is veszélybe sodorja.