Néhány napja a NASA már megszellőztette, hogy nagy bejelentésre készül a Jupiter egyik holdjával kapcsolatban. Megtették…

Az eltelt pár napban sokan találgatásokba bocsátkoztak a bejelentéssel kapcsolatban. Többekben felmerült, hogy a NASA végre rábukkant a földönkívüli élet nyomaira… Persze a várakozások túlzóak voltak, de a felfedezés akkor is szenzációs. Bebizonyosodott, hogy a folyékony víz van a Jupiter Europa nevű holdjának jégpáncélja alatt.

jupiter-europa

A szakemberek már eddig is tisztában voltak azzal, hogy az égitest jégből van, és feltételezték a folyékony víz jelenlétét a mélyben. Egy alkalommal az egyik műholdjuk felvételein észlelték, hogy gejzír tört a felszínre… most azonban kétség kívül bebizonyosodott, hogy a hold fagyott felszíne alatt bizony nagy mennyiségű folyékony víz, vagyis egy hatalmas óceán található.

A tudósok szerint, ahol folyékony víz van, ott nagy a valószínűsége annak, hogy valamiféle élet is kifejlődhetett…

Először az tűnt fel a kutatóknak, hogy az Europa jege különös anomáliák nyomait viselik magán. Az égitest jege ráadásul sötétebb, mint bármilyen más jég a Naprendszerben. A NASA éppen ezért alaposabban utána nézett ezeknek a furcsaságoknak.

És ezt észlelted már?  Eltűntették a nevadai sivatagban lezuhant UFO-anyahajó nyomait, de hibáztak...

pia17043-full

Arra a megdöbbentő jelenségre derítettek fényt, hogy az Európa jegének repedésein időnként, egyes helyeken folyékony víz szivárog ki. Ez az első eset, hogy ilyesmit sikerült megfigyelni a Naprendszerben.

Ez pedig felveti annak lehetőségét, hogy a jövőben expedíciót küldenek az Europára, hogy közelebbről is megvizsgálja a vízfolyásokat. Eddig azért nem került terítékre a hold meglátogatása, mert bonyolult, és költséges lett volna megfúrni a vastag jégpáncélt, de így, hogy a víz szabadon bugyog fel a felszínre, lényegesen leegyszerűsödik a kutatómunka.

europa-ocean-napiufo

Ha sikerülne egy robotszondának landolnia a jégplanétán, közvetlenül vizsgálhatná a feltörő víz összetételét, és rögtön kiderülne, hogy van-e élet a jégpáncél alatti hatalmas óceánban. A NASA berkein belül több kutató már most úgy véli, hogy földönkívüli életformákra fognak bukkanni…