Nem egészen a világvége jóslatok kategóriájába tartozik a NASA közelmúltban tett bejelentése, de majdnem. Ha túlságosn komolyan vennénk, már kezdhetnénk is felhalmozni a konzerveket, a zacskós levest és a palakos vizet egy biztonságos betonbunker mélyén…

De alighanem az sem segítene… ugyanis az Amerikai Űrkutatási Hivatal gigantikus napkitörést észlelt. A szervezet egy felvételt is közzétett, ezzel együtt pedig figyelmeztették is az embereket, hogy komoly következményei is lehetnek az eseménynek. A felvételen gyönyörű fények táncolnak félkörívben a Nap felszínén.

– Ezt a jelenséget számzámos alkalommal megfigyeltük már, de ez volt a leghosszabb és legtisztább jelenet, amit az elmúlt években láttunk – írta közleményében a NASA.

A táncoló fények igazából feltöltött részecskék, ahogy a mágneses mező határán forognak. Az esemény húsz órán keresztül meg tudták figyelni a tudósok. Azonban figyelmeztették az embereket, hogy milyen következményekkel is járhat egy ilyen kitörés. Ahogy a hasadék kinyílt a Nap felszínén, úgy száguld a napszél a Föld felé. Ez a hasadék egy hatalmas terület, ahol a Nap mágnesen mezeje kettévált, ezzel utat engedve a napszélnek. A szél feltöltött részecskék plazmaáramából és mágnesen térből áll.

A mágneses vihar kihathat az áramhálózatokra és a navigáló rendszerekre a Föld egész területén, de akár áramkimaradásokat is okozhat az elkövetkező napokban.

A vészmadarak egyből világvégét vízionáltak a hír hallatán, szerintük még a modern civilizációnak is vége lehet. De nem kell megijedni! Hasonló napviharok már többször is elérték a Földet, és eddig még mindíg megúsztuk…