Nem mindennapi látványban lehetett részük az oroszországi Csuvasföldön élőknek 2018. február 1-én, naplementekor.

Eduard Vazhorov munka közben kipillantva az ablakon vette észre a hihetetlen fényjelenséget. A Nap éppen lebukott a látóhatár mögé, és szinte rögtön utána egy hatalmas, narancssárga színben pompázó fényoszlop tört az ég felé a helyén. Olyan hihetetlen volt a látvány, hogy otthagyva munkáját, kiment az erkélyre, hogy fotózzon. A látványosság nagyjából 15 percig volt látható, majd fokozatosan elhalványult.

A Wikimedia szerint az ehhez hasonló naposzlopok a leggyakoribb naphaló típusok közé sorolhatóak. A magyarázat a fotóst nem győzték meg arról, hogy természetes jelenségről van szó. Ő még sosem látott ilyesmit, sőt még csak nem is hallott róla, bár a többi halo jelenséget jól ismeri…

És ezt észlelted már?  Rejtélyes fényoszlopok jelentek meg egy Dél-koreai város felettA naposzlop napkelte vagy napnyugta körül látható oszlopszerű fényjelenség, melyet általában a nagyobb méretű lapkristályok felületéről visszaverődő fény hoz létre. Valójában nem fénytörési jelenség, a fény csupán visszaverődik. Kialakulásának feltételei azonban oly mértékben hasonlatosak a halójelenségéhez, hogy ebbe a kategóriába sorolják. A naposzlop elhelyezkedhet a Nap alatt vagy felett, sokszor akkor is látható, ha a Nap még vagy már a horizont alatt van.

Bárhogy is szeretnénk, sajnos nincs köze a földönkívüliekhez… viszont nagyon látványos!