A mutálódott koronavírus nem az egyetlen ránk leselkedő globális veszélyforrás. Úgy tűnik ez csak egy figyelmeztető jel. Ennél durvább vírusok olvadhatnak ki hamarosan az egyre fogyatkozó, több tízezer éves gleccserekből, és szibériai permafrosztból.

28 ismeretlen vírus a 15 ezer éves jégben

A LiveScience cikke szerint a nebraskai egyetem munkatársai megvizsgáltak két jégmagot, amelyeket 1992-ben és egy 2015-ben a Tibeti-fennsík északnyugati részén fekvő gleccserekből vett mintákból nyertek ki, és döbbenetes felfedezésre jutottak. Kiderült, hogy egészen a 15 ezer évvel ezelőtt létrejött jégrétegig lefúrtak, s a mintákban 33 vírusnemzetségre bukkantak. Ezek közül 28 teljesen ismeretlen volt a kutatók számára.

A szakértők szerint a globális felmelegedés hatására világszerte egyre több elfeledett vírus fog kiszabadulni a hó és a jég fogságából. Azt gondolhatnánk, hogy ha már megfagyott egy vírus, akkor már el is pusztult. Vége. Csakhogy ez nem igaz…

Feléledt a 40 ezer éve fagyott féreg

Amerika és orosz kutatók 2019 nyarán igazolták, hogy többsejtű szervezetek képesek hosszú távú cryobiózisra természetes extrém hideg körülmények között. Vagyis kiolvadva életre kelnek.

A cryobizósis a kriptobiózis egy formája, amikor az élőlények életjelenségei hosszú távra szinte megszűnnek extrém körülmények között, leáll sejtszintű anyagcseréjük. Leginkább a törzsfejlődés alacsonyabb fokán álló élőlényekre, mint egy egysejtűekre és fonalférgekre jellemző ez az alkalmazkodási stratégia. A kedvezőtlen körülmények megszűnésével az életfolyamatok újraindulhatnak.

A Moszkvához közeli földtudományi intézet az amerikai Princeton Egyetem szakembereivel a örökké fagyott talajban (permafrosztban) talált 300 pleisztocén kori gilisztát vizsgáltak, közülük kettő mutatott életjeleket – adta hírül a Siberian Times című orosz napilap honlapja.

És ezt észlelted már?  25 éve nincs magyarázat a rejtélyes óceán mélyi hangokra
„Azután, hogy felengedtük őket, a fonalférgek életjeleket mutattak. Elkezdtek mozogni és enni” – írták a Doklady Biological Sciences című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban a szakemberek. Az egyik féreg 32 ezer, a másik 41 700 éves volt.

Ilyen módon a globális felmelegedés hatására több tízezer éve jégbe fagyott vírusok százai, vagy ezrei olvadhatnak ki mind a Himalájában, mind Grönlandon, de akár az Antarktiszon is. Ki tudja milyen rettenetes járványok várnak még a civilizációs vívmányoktól elpuhult emberiségre?

Összeesküvés-elmélet

Külön érdekesség a jégbe fagyott vírusokat felfedező kutatócsoporttal kapcsolatban, hogy a vezetőjük egy kínai volt! Innen már csak egy lépés összekötni a manapság pusztító halálos koronavírust a Tibeti-fennsíkon fellelt ismeretlen vírusokkal.

Lehetséges, hogy a professzor, vagy egyik munkatársa a vizsgálat alatt megfertőződött az egyik ilyen ismeretlen vírussal, majd miután hazalátogatott Kínába, elkezdte terjeszteni azt? Vagy esetleg hazacsempészett a mintákból, mint rendes hazafi, későbbi felhasználás céljára és eresztett az egyik fiola? Mivel a vírus gócpontja egy nyüzsgő közép-kínai piac, alighanem ott lehetett az átadás helye is az állami apparátus számára. Ki tudja?

Mindenesetre érdekes, hogy egy vírus egy olyan mocskos kínai piacon bukkant fel, ahol éppúgy vehetsz a helyszínen leölt kiscicát, mint frissen levágott és megperzselt kutyát, pálcára húzott sült denevért, kígyószeletet, vagy friss patkányhúst. Úgy tűnik ez arrafelé évszázados hagyomány, mégsem tört ki gyilkos járvány eddig. Miért pont most?

És ezt észlelted már?  Ma este egy óriási aszteroida száguld el a Föld mellett (Frissítve)
Már fertőznek a kiolvadt antrax-os tetemek

Az is elgondolkodtató, hogy egyre másra olvadnak ki Szibériában a 10-45 ezer éve fagyott mamutok, őslovak, óriásfarkasok. Némelyik tetemből még folyékony vért is sikerült kinyerniük a kutatóknak. Csakhogy velük együtt az egykori kórokozók is kiolvadnak, ráadásul a gazdatestből. Szibériában a lépfene (Antrax) és a bubópestis is felütötte a fejét.

A huszadik század elején több mint egymillió rénszarvas pusztult el lépfenében, az olvadás következtében pedig tavalyelőtt felszínre is került közülük jó néhány, a tetemek pedig még mindig fertőzőek voltak: a kórnak egy tizenkét éves szibériai fiú esett áldozatul, húsz embert pedig kórházi kezelésre szorult, de a kutatók attól tartanak, hogy a jég az anthraxon túl is tartogat még meglepetéseket.

A közösségi oldalakon terjedő videókon Kínában már az utcáról szedik össze az elgyengült és összerogyó beteg embereket…

Jean-Michel Claverie, az Aix-Marseille Egyetem biológusa már korábban figyelmeztetett, hogy előbb-utóbb a felengedő rétegekből emberre is veszélyes kórokozók kerülhetnek elő… Úgy tűnik igaza volt!

És ezt észlelted már?  A rejtélyes űrkocka még mindig a Nap körül kering - friss fotók

Neked mi a véleményed a vírusról?