A NASA adatelemzői egy hatalmas barlangra bukkantak a Holdon, és nem lehetünk benne 100%-ig biztosak, hogyan került oda – viszont praktikus hely lehet egy emberi holdbázis számára, ha nincsenek benne idegenek.

A földalatti barlangot a Nyugalom Tengerében találták meg, abban az 500 mérföld széles medencében, ahol Neil Armstrong és Buzz Aldrin voltak az első űrhajósok, akik majdnem 55 évvel ezelőtt a Holdon jártak.

A tudósok majdnem ugyanennyi ideje gyanították, hogy vannak alagutak, vagy barlangok a Holdon, de eddig még soha nem fedeztek fel nyílást. A NASA Lunar Reconnaissance Orbiterjének köszönhetően találták meg, amely felmérte a Holdat, és lehetővé tette az olaszországi Trentói Egyetem tudósai számára, hogy elkészítsék a barlang 3D-s modelljét. Akár 80 méter hosszúnak, 45 méter szélesnek és 130 és 170 méter közöttinek a felszín alattinak gondolva a Nyugalom-tengerben egy körülbelül 100 méter széles gödör alatt nyúlik el – egy sötét régióban a Hold közeli oldalán, amely szabad szemmel látható. De a nagy kérdés nem az, hogy hogyan néz ki, hanem az, hogy hogyan jött létre?

És ezt észlelted már?  34 év után hozták nyilvánosságra a világ legtisztább ufófotóját

Leonardo Carrer, az egyetem kutatója azt mondta: „A megfigyeléseink legvalószínűbb magyarázata egy üres lávacső.” A Földön a lávacsövek a földalatti lávafolyamok által hátrahagyott barlangok – az év elején a tudósok bizonyítékokat fedeztek fel arra vonatkozóan, hogy a Földön 7000 évvel ezelőtt ember élt egy ilyen helyen. Úgy gondolják, hogy a Holdon lévő lávacsövek ugyanígy alakultak ki, és a jövőben segíthetnek az embereknek megtelepedni.

A Holdon található barlangi alagút, amely több tíz méter mélyen húzódik egy nyitott gödör alatt, és potenciális holdbázis lehet a jövő űrhajósai számára.

A Hold ellenséges az emberi élettel szemben, és felszíne a Földnél akár 150-szer erősebb kozmikus sugárzásnak van kitéve. A Hold felszíne érzékeny a gyakori meteorit-becsapódásokra és a -173 és 127 fok közötti szélsőséges hőmérsékletekre is. A korábbi kutatások azonban azt sugallták, hogy a földalatti barlangok átlagos hőmérséklete 17 °C körüli, ami kellemes körülményeket teremt az űrhajósok számára.

És ezt észlelted már?  Gigaföldrengéseket okozhat a Hold!

A kutatók szerint ezek a barlangok könnyebben hozzáférhetnek az űrhajósok számára olyan kritikus erőforrásokhoz, mint a vízjég és más ásványok, és olcsóbb lenne lakhatóvá tenni. Leonardo Carrer, az olaszországi Trentói Egyetem adjunktusa azt mondta: „A Hold felszínén egy bázis felépítéséhez rendkívül összetett mérnöki megoldások szükségesek.” Előfordulhat azonban, hogy néhány lépcsőt kell beépíteni, mivel a csapat nem tudja biztosan, hogy a barlang lapos-e, vagy 45 fokos szöget zár be.

Az orbiter miniatűr rádiófrekvenciás (Mini-RF) műszere által 2010-ben gyűjtött régi adatoknak köszönhetően fedezték fel, amelyeket a csapat újra elemzett.