Csak egy pihentető kirándulást tett egy csoport, ókori kőhalmok közt Észak-Izraelben, amikor egyikük valami csillogóra lett figyelmes a földön.

Amikor lehajolt érte, akkor látta, hogy az bizony egy arany pénzérme. Az i. sz. második századból származó lelet egyik oldalán Augustus római császár képmása, másik oldalán pedig a római légiók jelei láthatóak. Az aranypénz különlegessége, hogy csupán egyetlen hasonló érmét tartanak nyilván a világon, azt is a londoni British Múzeum őriz.

A régészek szerint az érme a azoknak a római légióknak a nyomát jelzi, amelyeket a Bar Kohba-felkelés leverésére küldtek. A Rómában i.sz. 107-ben készült aranypénzt Traianus római császár verette, az elődjei tiszteletére készíttetett sorozat része volt.

rimon-e1457947392977-635x357.jpg

Az korabeli írásos feljegyzések szerint a római katonák zsoldja háromhavonta három ilyen arany volt, tehát az érme egy korabeli harcos egész havi járandóságát jelentette. Ez már akkoriban is szép summának felelt meg. Érmeszakértők szerint egy ilyen arany, 75 ezüsttel volt egyenértékű, ami azt is jelentette, hogy a római geionáriusok csak nagy nehézségek árán tudtak vele fizetni, mert az ókori piacokon nem sok esélyük volt arra, hogy felváltsák a pénzüket. Innen eredhet az a gyakorlat, hogy egyes helyeken feldarabolták a nagyobb értékű aranypénzeket, így már felváltható volt. Talán éppen ezért is maradt olyan kevés római kori aranyérme…

És ezt észlelted már?  Elképesztő lelet a Marsról: Megkövesedett állati koponyára bukkantak!


Az érme megtalálója alighanem kisebb halom pénz kapott volna érte a feketepiacon, de akár több év börtönt is, ha lebukik. Azonban ő inkább az Izraeli Régészeti Hatóságoknak juttatta el a leletet, amiért hamarosan elismerő oklevelet is kap. Azért ez is több, mint a semmi…