A legrégibb hajóroncsra bukkantak a nagy földrajzi felfedezések korából. Az Esmeralda egykor Vasco da Gama hajórajához tartozott, és 1503-ban süllyedt el, amikor megszállottan keresték a tengeren a kereskedelmi útvonalakat India felé. A régészek egy olyan ritka érmét találtak a roncsok közt, amiből eddig csak egyetlen darab létezett…

Mindenki ismeri a történetet, ha máshonnan nem is, akkor a történelemkönyvekből: Vasco da Gama, hosszú utazás után, 1498-ban futott be az indiai Calicut városába, így övé lett az Indiába vezető tengeri útvonal felfedezésének dicsősége. Otthon igazi hősként ünnepelték, hiszen valóra váltotta Tengerész Henrik herceg nagy álmát: bebizonyította, hogy Indiába a tengeren át is vezet út. 

20160316vasco-da-gama.jpeg

1502-ben újra elindult Indiába, ezúttal 20 hajóval, hogy egzotikus fűszerekkel és egyéb indiai áruval megpakolva térjen velük haza. Ezek közt volt az Esmeralda is, amely a következő visszaút során 4 másik hajóval egyetemben leszakadt a hajórajtól India dél-nyugati partjainál. 

És ezt észlelted már?  Titokzatos alagút a maja piramistemplom alatt

Az Esmeralda kaptiánya Vincente Sodré volt, Vasco da Gama egyik nagybátyja, aki ahelyett, hogy Indiában maradt volna fűszerszállítmányra várva, egy másik hátrahagyott hajóval együtt elindult nyugat felé, hogy ellenséges arab kereskedőhajókat fosszon ki.

Végül 1503 májusában süllyedt el az Oman partjainál található Al-Hallaniyah sziget közelében, miután egy erős viharban elszakadt a horgonya, elsodródott a kikötőből, majd zátonyra futott. A katasztrófa helye eddig is ismert volt a korabeli krónikák által, csakhogy a vihar a roncsot 48 kilométerrel arrébb sodorta, így többé senki sem találta meg.

1998-ban azonban búvárok ismét felfedezték a roncsokat. A feltárást csak idén kezdték meg, így derült ki, hogy a hajó azonos az Esmeraldával.

MHC-Cruzado2.jpg

A búvárok végül 2800 műtárgyat találtak a roncsok közt, ágyúgolyókat, söréteket, drágaköveket, kerámiákat, egy díszes harangot, és 12 darab arany cruzádót. Már ennyi elég lenne a hírnévre vágyó régészeknek, de előkerült valami, ami mellett ezek az értékek eltörpülnek.

És ezt észlelted már?  Az Er-Grah-i összetört menhir, a világ legnagyobb megalitja

A kincsek közt volt egy érme, ami sokkal jobban izgalomba hozta régészeket, mint az arany: Egy rozsdás, sérült indio ezüstérme, amelyről kiderült, eddig csak egyetlen példányt találtak belőle a világon. Ez már a második.

indio-coin.jpg

Az indio érméket még Vasco da Gama verette 1499-ben, az első Indiába vezető útját követően. Hogy hová tűnt a többi, rejtély, de alighanem szintén valamelyik hajóroncsban hevernek az óceán mélyén.

Ez a kis ezüstpénz annyira ritka, hogy “Dom Manuel szellempénze” néven vált ismertté, I. Mánuel portugál király után. Értéke szinte felbecsülhetetlen.

Forrás: esmeraldashipwreck.com