A csillagászok figyelmeztetést adtak ki, mert a tegnapi gigászi napkitörések után hamarosan megbolondulhatnak az elektronikai eszközeink a közeledő protonáradat hatására!

A NASA napfigyelő műholdjai 2017 szeptember 6-án elképesztő méretű Napkitöréseket érzékeltek. Az első kitörés egy X2.2-es erősségű robbanás volt 09:10-kor, majd röviddel azután 12:02-kor egy hatalmas X9.3-es napkitörés vakította el a kamerákat. A tudósok szerint ez a legerősebb kitörés több mint egy évtizede, amit a központi csillagunkon észleltek.

Mindkét kitörés a Föld irányába történt, így a Koronakidobódás 2-3 nap alatt eléri a Földet. A számítások szerint nagyon erős geomágneses viharba kerülhetünk hamarosan.

Röntgensugárzás a Föld közelében

A két nagy Koronakidobódás (CME-k) látható a SOHO műhold felvételein is. A csillagászok szerint a röntgensugárzás 8 perc alatt ér a Naptől a Földre, de a protonáradatnak 1-2 napra is szüksége van, hogy elérjen minket.

Protonáradat a Föld közelében

Valamikor szeptember 8-9-e környéként olyan helyeken is láthatunk majd sarki fényt az égbolton, ahol általában nem szokott felbukkanni. A protonáradat nagyjából az Észak-amerikai kontinensre fog zúdúlni, és alighanem az érzékenyebb elektronikai eszközökre is hatással lehet…

És ezt észlelted már?  Rejtélyes objektumot fotózott egy műhold El Salvador partjainál

Forrás: ufosightingshotspot, idokep.hu