A Földön mindenhol érzékelték a műszerek azt a különös földrengés-hullámot, amely november 11-én rázta meg a bolygónkat. A tudósok még nem tudják, mi okozta a titokzatos jelenséget.

A szokatlan, “atipikus, alacsony frekvenciájú szeizmiukus jelet” rögzítettek a műszerek, húsz percen át, közte 17 másodperces ismétlődéssel. Úgy gondolják, hogy az Indiai-óceánban lévő Mayotte-szigethez köthető a globális rengés. A francia fennhatóság alatt álló sziget ugyanis mozog, amit a mérések is igazolnak. – írta a Science Alert tudományos portál.



Egy szeizmológus, Göran Ekström a National Geographic magazinnak azt nyilatkozta, hogy még soha nem látott hasonló jelenséget.

Májusban regisztráltak egy szintén furcsa esetet, akkor Mayotte partjaitól 50 kilométerre pattant ki egy rengés. Az 5,8-as erejű volt, és számos kisebb követte. A “földrengésrajról” a szakemberek állítják, hogy nem csak a tektonikus lemezek mozgása, hanem vulkáni tevékenység is okozhatja. Valószínűsítik, hogy az Indiai-óceán mélyén mozgó hatalmas mennyiségű magma idézheti elő a rengést.