A Bermuda-háromszög titokzatos eltűnései évtizedek óta borzolják a kedélyeket. Repülők és hajók nyomtalanul tűntek el ezen a furcsa, misztikus területen, miközben különféle elméletek születtek a történtek magyarázatára.

Az Atlanti-óceán északi részén, mintegy 700 ezer négyzetkilométeres területen fekvő Bermuda-háromszög, más néven az „Ördög háromszöge”, számtalan legenda és összeesküvés-elmélet szülőhelyévé vált.

A Bermuda-háromszög rejtélye 1945. december 5-én kezdődött, amikor az amerikai haditengerészet 19-es repülőszázada – öt General Motors TBM Avenger torpedóbombázó – egy rutin navigációs gyakorlórepülés közben eltűnt Floridából felszállva. A 14 tengerészeti pilóta, valamint az eltűnt gépek keresésére küldött mentőrepülő, a Martin PBM Mariner legénysége – összesen 13 fő – nyom nélkül eltűnt. Azóta sem találtak nyomokat – sem roncsokat, sem testeket. Az eset mélyen beivódott az emberek tudatába, és azóta is tartja magát a hit, hogy a Bermuda-háromszög valami természetfeletti vagy megmagyarázhatatlan hatalommal bír.

És ezt észlelted már?  Gyanús anomália: Csak egy fél naplemente látszódott Kanada felett

Az elmúlt évtizedek során repülőgépek és hajók tucatjai tűntek el a háromszög területén, emberi életek százait követelve, és mindezt olyan körülmények között, amelyeket sokan képtelenek voltak racionális keretek között megmagyarázni. Ki ne hallott volna már földönkívüli elrablásokról, időhurokban rekedt utazókról vagy titkos kormányzati kísérletekről, amelyek állítólag a Bermuda-háromszög rejtélyei mögött állnak?

A tudósok és szakértők is próbálták megfejteni a titkot. Az ausztrál kutató, Karl Kruszelnicki szavaiból érzékelhetjük, hogy talán nem minden az, aminek látszik. Egyesek szerint a repülők eltűnései valójában semmiben sem térnek el más tengeri területek baleseti statisztikáitól. Az 1945-ös esetnél pedig figyelmeztetnek arra is, hogy a tapasztalatlan legénység, a kedvezőtlen időjárás és a hatalmas, 15 méteres hullámok jelentős szerepet játszhattak az események alakulásában.

És ezt észlelted már?  Sokkoló videó egy sebesült földönkívüli kihallgatásáról

A térség geológiája is árulkodó lehet. A Channel 5 dokumentumfilmjében Nick Hutchings ásványkutató azt állítja, hogy Bermuda egy régi víz alatti vulkán maradványa. A térségben található magnetit – a Föld egyik legerősebb természetes mágneses anyaga – talán megzavarhatta az eltűnt hajósok iránytűit, és hozzájárulhatott az eltűnések legendájának kialakulásához.

És akkor jön a végső kérdés: vajon mindez csak egy szerencsétlen egybeesések sorozata volt, amelyet idővel túldramatizáltak? Johnny Harris filmes filozofikus megközelítése szerint az emberiség képes hosszú időn keresztül adatokat gyűjteni és rögzíteni, és ha megvizsgáljuk az elmúlt 20 év tengeri baleseteit, a Bermuda-háromszög valójában semmiben sem különbözik más veszélyes tengeri útvonalaktól.

Lehet, hogy a misztikum tovább él, de a tudomány most egy sokkal hétköznapibb magyarázatot kínál – talán végleg lezárva a Bermuda-háromszög legendáját: az emberek egyszerűen csak eltévedtek. (Erre pedig mi azt mondjuk nekik: Ülj le, egyes!)