Bár sok UFO-portál elképesztő szenzációként adja el a sztorit, de már egy ideje ismert, hogy az amerikai haditengerészet korong alakú légi járműveket tesztelt a hatvanas években… Ezek leginkább a ma ismert ufókra hasonlítanak!

A leginkább repülő csészealjnak tűnő szerkezet egy titkos hidegháborús projekt kereteiben készült a II. Világháború után, a neve Avrocar. Akkor azt hitték, hogy ez lesz a következő szuper harci repülőgép, amivel lekörözhetik a szovjeteket. Az egész egy hatalmas központi propellerre épült, amelyet a gép belsejébe építettek. Az így keletkező tolósugarat az alsó nyílásokon át vezették el, és az irányítást ezek elterelésével oldották meg.

A tervezők azt remélték, hogy a repülőgép megközelíti majd a 480 km/h-s sebességet, és akár 3000 méteres magasságig is fel tudnak vele emelkedni. A korong alakú repülőgépnek több típusával is kísérleteztek az Egyesült Államokban a múlt század negyvenes éveitől kezdődően. Sokak szerint ezek a tesztrepülések felelősek az akkorban jelentett legtöbb UFO-észlelésért. Az USA mintegy 100 milló dollárt költött a repülő csészealj projektre, de a források 1961-re kimerültek és a sok sikertelennek minősített tesztrepülés után leállították a kísérleteket. Legalábbis hivatalosan.

És ezt észlelted már?  Ufógyűrűt videózott le autójából egy portugál




De vajon miért pont korong alakú gépet terveztek?

Ennek oka talán az lehet, hogy a második világháborúban a nácik is ilyen repülőgép formával kísérleteztek. A háború után a dokumentációk nagy része az amerikaiakhoz került a legtöbb náci tudóssal egyetemben, így kézenfekvő volt, hogy folytatják a sikeresnek tűnő projekteket. Ezek közül nem egy, például a rakéta technológia be is vált, de a legtöbb terv csődöt mondott, leginkább pénzhiány miatt.

Az Avrocar kísérlet valóban nem tűnt túl sikeresnek, hiszen a korong alakú repülőgép szinte alig tudott elszakadni a földfelszíntől, és felgyorsulva igen instabillá vált. Leginkább egy mai légpárnás jármű képességeit tudta produkálni. A fejlesztés azonban nem ment kárba, hiszen a technológia, amit használtak, a helyből felszálló vadászgépekben lett hasznosítva.

És ezt észlelted már?  A Földről is látható egy különös építmény a Hold északi pólusán

Egyes feltételezések szerint a korong alakú repülő eszközük fejlesztése a pénz elfogyásával és a projekt leállítása után mégsem került a süllyesztőbe. A manapság 51-es körzetként ismert titkos nevadai légibázison tovább folytatták a fejlesztést, és végül tényleg sikerült létrehozniuk egy korong alakú szuper repülőt. A létezését természetesen a mai napig a legnagyobb titokban tartják. Talán a manapság felbukkanő ufók is ilyen titkos amerikai kémrepülők továbbfejleszettt változatai lehetnek…

Az Avrocar prototípusa napjainkban a Nyugat-Kanadai Királyi Repülési Múzeumban van kiállítva, vagyis nincs eldugva a nagyközönség elől, így nem is titkos… Ettől függetlenül érdekes elképzelni, hol tartanánk ma, ha sikerült volna a fejlesztés. Talán hatalmas repülő csészealjak repkednének Boeingek helyett…