Szinte alig vette észre valaki, hogy 2017 május 16-ának éjjele milyen különleges volt. De szerencsére nem csak az álmatlanságban szenvedők látták, amint a koromsötét égboloton egy vakítóan fényes tűzgömb húzott keresztül.

Pilisi Parkerdő időjárásfigyelő webkamerája 23 óra előtt felvette a hátborzongató égi jelenséget. Bár látszik, hogy igen távol van…

tuzgomb 2017 05 16

Mint kiderült, valójában nem Magyarország felett száguldott át a ragyogó objektum, hanem Szlovákia területén haladt keresztül és Ukrajna felé távozott. Csak azért észlelhették nálunk is, mert a fényessége meghaladta az -5 magnitúdót, így nagy távolságra is jól látszódott a sötétben. (Csak viszonyításként, a Nap -25, a Hold fényessége -12 magnitúdó körül van.)

szlovakia 102

Liptó környékén, Kassán és több kisebb településen is észlelték a tűzgömböt. Később a tátralomnici Csillagászati intézet is megerősítette, hogy egy igen nagy fényességű meteorit szelte át az eget 22:54-kor.

És ezt észlelted már?  Földönkívüli bázist rejthet Mexikó legnagyobb működő vulkánja - videó

Arról egyelőre nem tudni, hogy az űrközet teljes egészében elégett-e a légkörben, vagy becsapódott valahol Ukrajna, esetleg Oroszország területén. Ha becsapódott, akkor sem biztos, hogy egyből rábukkannak a maradványaira. Tavaly ilyenkor Csehországban csapódott be egy hasonló meteorit, és érdekes módon éppen tegnap találtak rá a 134 grammos közetdarabra, pedig 100 önkéntes kereste…