Úgy tűnik, mégsincs minden rendben a 2017 októberében felfedezett Oumuamua elnevezésű üstökössel, ami a csillagközi térből érkezett a Naprendszerünkbe.

Ahogy azt korábban megírtuk, eddig azt gondolták a csillagászok, hogy aszteroida, végül az üstökösök közé sorolták a szokatlan alakú 400 méter hosszú, inkább egy óriási szivarszerű űrhajóra hasonlító objektumot. A maga nemében teljesen egyedüálló, mert eddig még nem figyeltek meg a csillagközi térből érkező ilyen ősi objektumot. A szenzáció néhány hónap múlva elült, mert bár érdekes, de a Földten nem fenyegette, és a formáján kívül nem is nagyon tudtak túl sok szenzációs dolgot róla kideríteni. Legnagyobb sebessége a Nap közelében volt, amit 2017. szeptember 9-én ért el, ennek értéke 314 640 km/h volt. 




És ezt észlelted már?  Rejtélyes kupolaszerű építményre bukkantak a Mars egyik kráterében

A napokban azonban a csillagászok lepődtek meg a legjobban, amikor a megjelenése óta szemmel tartott objektum a Naptól távolodva pályát módosított, és rá is kapcsolt egy kicsit. Ilyet egy egyszerű üstökös a tudomány mai állás szerint nemigen tesz. A Harvard kutatói előálltak egy teóriával, miszerint talán tényleg mesterséges, földönkívüli eredetű tárggyal állunk szemben.



“Azt ugyan nem állítják, hogy direkt a mi megfigyelésünkre küldött szonda lenne, de a pályaadatok elemzéséből arra jutottak, hogy az Oumuamua viselkedéséért egy napvitorla lehet felelős. Az ilyen meghajtás ismert a földi űrkutatás számára, noha még gyerekcipőben jár. A technológia lényege, hogy egy nagyon vékony hártya a csillag fényének nyomását felhasználva gyorsítja az űreszközt, épp mint egy sima vitorla.” – írja a HVG.hu.

És ezt észlelted már?  A NASA már megint elk***rta: hiba csúszott az űrállomásról érkező kamu közvetítésbe

A röppályán kívül az “üstökös” színképe is erősíti az elméletet a kutatók szerint, mivel az Oumuamua nagyon sok fényt ver vissza, ami fémes anyagra utalhat.

Úgy tűnik ez egyszer az UFO-vadászok és a kutatók egyetértenek valamiben.