Lassan nem telik el úgy év, hogy ne találnának különös dolgot az Antarktiszon. Ezúttal még egy NASA-projekt is képbe került, ami hitelessé teheti a hoax-nak kikiáltott hírt, amely szerint 2500 méteres jég alatt heverő ősi város romjainak felfedezését.

A NASA még 2009-ben indította el a hat évre tervezett Jéghíd műveletet (Operation IceBridge), amelynek célja, hogy a déli sarkvidék jégtakarójának olvadását, és annak lehetséges következményeit vizsgálják. 17 repülőút alatt 50 kutató segítségével térképezték fel az Antarktisz nyugati részének jégpáncélját, és tapogatták le speciális lézerműszerekkel és jégradarral a fagyott rétegek alatt található felszínt.

The-Bedrock-Beneath-Antarctica-1.jpg

Az Antarktisz jégpáncéllal, és anélkül…

Remekül ment a projekt, azonban  menet közben valami olyasmire bukkantak, amire nem számítottak. A radarképeken városszerűen elhelyezkedő kőzetfelszíni struktúrákat figyeltek meg a 2300 méter vastag jégpáncél alatt.

“Nagyon kicsi a hibahatára a lézeres műszereinknek, ezért igencsak meglepődtünk azon, amit a felvételeken láttunk” – mondta állítólag Nathan Borowitz, az IceBridge-projekt tudósa.

nasa-scientist-.jpg

Nathan Borowitz valósznűleg nem is tud az egész állítólagos felfedezésről semmit…

Bár a NASA-tudós szerint az infravörös képek egyszerűen csak érdekes formációkat ábrázolnak, más “szakértők” azt állítják, azok nyilvánvaló bizonyítékok az ősi emberi mérnöki munkákra. Szerintük igenis lehetséges, hogy ősi település maradványai vannak a 2,3 kilométeres jégtakaró alatt.

És ezt észlelted már?  Az Er-Grah-i összetört menhir, a világ legnagyobb megalitja

“Tisztán felismerhető, hogy valamiféle ember alkotta építmények vannak a képeken. A minták egyértelműen mutatják, hogy nem természetes geomorfológiai képződményekről van szó” – mondta a kalkuttai régészeti hivatal vezető régésze, Ashoka Tripathi, miután látta a felvételeket.

“Ezek a képek csak az Antarktisz egy kis részét mutatják meg, ami a vastag jégtakaró alatt rejtőzik. Lehetséges, hogy vannak még olyan területek, amelyeken hasonló alakzatokat fognak majd felfedezni.”

Hogyan kerülhetett a fagyott kontinensre emberi település? Ez a kérdés fogalmazódik meg mindenkiben. Erre azonban egy másik kérdés rejti a választ: Ki térképezte fel az Antarktiszt jégtakaró nélkül, és ki rajzolta le 500 évvel ezelőtt vagy még régebben?

Köztudott ugyanis, hogy egy török admirálisnak, Piri Reisnek tulajdonított térképdarabon már 1513-ban feltüntették a rejtélyes déli kontinens jégtakaró nélküli körvonalait. A térképet egy korábbi tengerészeti térképről másolhatták át, de azt sosem találták meg. Ezen az Antarktiszt Maud királynő földjének nevezték.

Piri Reis térképe 500 éve borzolja az idegeket...

Piri Reis térképe 500 éve borzolja az idegeket…

A déli kontinenst hivatalosan csak 1818-ban fedezték fel, és csak az 1950-es években sikerült a föld mélyére hatoló radartechnikával olyan térképet készíteni róla, ami megmutatta a jégsapka alatt húzódó szárazföldek valódi körvonalait.

És ezt észlelted már?  Az előző emberiségtől származhat a 290 millió éves emberi lábnyom

A kutatók remélik, hogy ha végre sikerül a NASA-nak elindítania 2017-ben az ICESat-2 földi jégtakarót kutató amerikai műholdat, ami 500 km-es, Föld körüli pályáról pásztázza majd a déli sarkvidéket, akkor többet megtudhatnak a jégpáncél által elrejtett különös objektumokról. Azonban erre várni kell, mert már így is 200 millió dollárral túllépték a költségvetést, és a startot is folyamatosan halogatják.

Néhány, állítólagos bennfentes szerint mindez csak időhúzás, mert egyes rejtőzködő szervezetek nem szeretnék, ha túl sok minden kiderülne az Antarktisz titkaiból… ráadásul a hírt próbálják internetes hoax-nak, hírlapikacsánakbeállítani.

Bármit is rejt a távoli fagyos világ jégtakarója, napjainkban csak néhány igazán szerencsés kutató juthat el a távoli kontinensre. Mindenki más pedig olyan elmélettel áll elő, amilyennel csak akar, úgysem fogja senki megcáfolni még jó ideig…