A közösségi oldalakon és az összeesküvés-elméletekkel foglalkozó weblapokon egyre terjed az az állítás, miszerint az 500 éve élt látnok megjósolta a 2020-as COVID-19 vírust.

A jó öreg Nostradamust nem kell senkinek sem bemutatni. A legtöbb mai világvége jóslatot az ő nevével adják el. A fáma szerint csillagász-asztrológus, gyógyszerész és látnok is volt egyben a középkori Franciaországban élt tudós. Furcsa látomásairól maga is azt hitte, a jövőből származnak…  Állítólag számos világtörténelmi esemény bekövetkeztét is megjósolta már 500 évvel ezelőtt, legalábbis az összeesküvés-elméletek kedvelői szerint. Nostradamus írásainak nagy részét 1555-ben, a Les Propheties, magyarul A próféciák (más néven (Centuriák)) c. könyvben tette közzé, amelyben rövid, négysoros versikékbe öntötte a titkos tudást. Ezek a versikék eléggé homályosan vannak fogalmazva, állítólag azért hogy csak a beavatottak tudják kihámozni belőle a fontos információkat, és így  a korabeli inkvizíció sem küldhette máglyára a látnokot hitetlen tanok hirdetése miatt.

És ezt észlelted már?  Valóra válik a hopi indiánok jövendölése: lefotózták világvége csillagot!

Nostradamus feltétlenül hitte, hogy az általa látottak-hallottak jövendőbeli valós események, melyek pontosan úgy meg fognak történni, ahogy lelki szemei előtt lejátszódtak (erre írta, hogy „képes vagyok nem tévedni, nem elámítódni”) – viszont abban már maga sem volt minden esetben biztos, hogy ezen események mely dátumokhoz köthetőek. 1559-ben II. Henrik egy lovagi tornán történt balesetben megsérült és meghalt. Ez, egyes jóslatmagyarázók szerint, pontosan úgy történt, ahogy A próféciák I. fejezetének (első száz versének) 35. verse megjósolta. Ezt a jóslatot szokták idézni mint „a Próféciák első beteljesült jóslatát”. Nostradamus ekkor tett országos hírnévre szert…

Fontos leszögezni, hogy a koronavírus szó nem szerepel Nostradamus egyik írásában sem. Ellenben többször említi a pestist, illetve utal rá körülírva azt. Ez nem véletlen, hiszen kortársai közt pestisdoktorkén is közismert volt a mester.


Nostradamus, mint végzett orvos, élete során a járvány többszöri kitörésekor is vállalta a „pestisdoktor” nem mindennapi bátorságot igénylő szerepét. Az ő példájából is látható, hogy a „pestisdoktornak” nem feltétlenül kellett doktori fokozattal rendelkeznie (ezt maga is csak a járvány elvonulása után szerezte meg). Mivel a pestist abban az időben nem tudták gyógyítani, sőt, az okát sem ismerték biztosan, a pestisdoktor feladata elsősorban a beteg szervezetének erősítése volt, illetve meg kellett győznie, hogy saját erejével le tudja győzni a gyilkos kórt, mindezek mellett tanácsadói szerepre korlátozódott, ami nem csak a betegnek, hanem a helyi hivatalnokoknak szóló tanácsokat is jelentett, mivel a pestisdoktorok feladata volt a higiéniai intézkedések javaslása is a helyi vezetőknek a kór további terjedésének megakadályozására (például hogy égessenek illatos füveket, vagy milyen gyorsan temessék el a halottakat). Működését, úgy látszik, a közösség megelégedésére végezte, mivel ekkoriban szerezte hírnevét, a kortársai közül sokan „csodadoktornak” nevezték. (Wikipédia)





A pestisről szóló utalásai tehát nem a koronavírussal kapcsolatosak. A szkeptikusok szerint nincs arra bizonyíték, hogy Nostradamus valóban tisztánlátó volt. Szerintük, ha kicsit belegondolunk, rájöhetünk, hogy az úgynevezett jövendöléseit nagymértékben csak utólag varrták rá a már megtörtént eseményekre. Nostradamus írásait soha senki sem használta előre egy jövőbeli esemény előrejelzésére, konkrét feltételekkel, amelyek később valóra váltak. Írásait már életében hamisítani kezdték, amely folyamat napjainkig tart.

És ezt észlelted már?  Több százan látták: UFO repült keresztül egy chilei légibemutatón

Ennek ellenére, sokan, akik olvasták a próféciákat, szentül hiszik, hogy akár napjainkra, illetve közeli jövőnkre vonatkozólag is tartalmaznak információkat. Csak meg kell fejteni…