Mexikóban, az egykori a Palenque városállamban lévő Feliratok Temploma alatt különös alagútra bukkantak a régészek. Kiderült, hogy régebbi, mint a fölé épített piramis… Vajon hová vezet?

A maja korból származó járat alighanem vízelvezető csatorna lehetett. Legalábbis Arnaldo González Cruz projektvezető szerint, aki az eredményekről tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a felfedezett földalatti főcsatornát, amely más csatornákhoz kapcsolódva alkot rendszert, egy titkos forrás táplálta, és valószínűleg régebbi, mint a K’inich Janaab’ Pakal király, másnéven a Nap pajzsának sírja számára épített templom. A feltételezések szerint maga a csatornarendszer i.sz. 683 és 702 között épült.

pakal-tomb.JPG

Eddig azt hitték, hogy az uralkodó sírja volt a piramistemplom alapja, de a tények arra utalnak, hogy a sírkamrát, és a piramist egy vízforrás fölé építették.

És ezt észlelted már?  Ezt nehéz lesz kimagyarázni: Hatszögletű piramist fotóztak a Holdon!

A kőből készült csatorna, amely hatvan centiméter széles és ugyanilyen magas, a sírkamra alól vezeti el a vizet a templom előtt lévő széles sétányig – írja a mult-kor.hu.

templompiramis

Az ásatások még 2012-ben kezdődtek, amikor a kutatók földalatti anomáliákat észleltek radarjaikkal a piramis lépcsői előtt. Leástak a helyszínen, ekkor fedezték fel az alagút felett aprólékos munkával kialakított háromrétegű kőburkolatot. Ugyanilyen burkolatot találtak Kin Pakal sírjának talapzatában is.

A csatorna nincs még teljesen feltárva, hiszen túl szűk ahhoz, hogy bemásszanak rajta. Egy kamerával felszerelt robotot küldtek a feltérképezésére. 

„Elemeztük a Feliratok Templomának hieroglifáit és úgy véljük, a forrásra utalnak és arra a szimbolikus útra, amelyen át Kin Pakal eljutott a csatorna által jelképezett alvilág vizeihez”

– mondta el a szakértő. A sírban egy pár kőből készült füldugót is találtak, a rajta lévő felirat szerint „isten az alvilág felé vezeti a holtakat úgy, hogy alámeríti őket a vízbe, így fogadják ott őket”.

És ezt észlelted már?  Vasco da Gama 500 éve elsüllyedt egyik hajója ritka kincset rejtett

Kin Pakal szarkofágjának fedlapja egyébként leginkább arról nevezetes, hogy ezen található az az igen részletgazdag faragvány, amit szinte minden UFO-kedvelő jól ismer. Ezen a maja uralkodó úgy fest, mintha egy űrhajóban ülne… Az elméletet a német Erich von Däniken hozta be a köztudatba… 

sarcophagus-lid.jpg

Forrás: Múlt-kor