A kínaiak szerint nincs baj, kézben tartják a dolgokat, de más szakértők szerint megbecsülni sem lehet, mikor és hol zuhan majd le a nyolc tonnás űrszerkezet.

Öt éve bocsátották fel a mini űrállomást. A most 370 kilométer magasan keringő Tienkung-1 (magyarul „Mennyei Palota”) 2017 végén, feladatai elvégzése után lép a légtérbe, ahol elég.

Legalábbis ez volt a terv. Csakhogy hiba csúszott a számításba, nem is kicsi…

A kínai űrügynökség vezetői hosszas hallgatás bevallották, fogalmuk sincs, mikor és hol fog becsapódni az űrállomás. Diplomatikusan persze csak annyit közöltek, hogy “folyamatosan figyelik a Tienkung-1 pozícióját, és időben tájékoztatni fogják azt az államot, amely területén várható bármilyen törmelék, vagy roncs becsapódása” – idézi az űrügynökséget a ripost.hu.

És ezt észlelted már?  Most akkor UFO-t fotóztam, vagy csak hülyét csináltam magamból?

Ez nem hangzik túl biztatóan, azután pedig különösen nem, amit a Harward egyetem professzora mondott. Jonathan McDowell atomfizikus szerint az űrügynökség vezetőinek szavai alapján még csak megbecsülni sem lehet a becsapódás helyét és idejét.

A Tienkung-1 pedig nem kicsi. A 8,5 tonnás űrállomás részei a műszaki egység és a lakótér.

tinkung-2

A műszaki egység kisebb átmérőjű, hozzá kapcsolódnak a napelemtáblák, ebben van elhelyezve a hajtómű és az életfenntartó berendezés.

A lakótér nagyobb átmérőjű, a végén van az egyetlen űrhajó kapcsolódását lehetővé tevő dokkolóegység. Kínai hivatalos közlemény szerint a lakómodul belső térfogata 15 m³ és három űrhajós ellátására alkalmas – olvasható a wikipédián.