Úgy tűnik a filmes látványtervezők már az űrkutatásba is betörtek. Olyan látványos marsjárót terveztek, amely bármelyik sci-fi-ben megállná a helyét.

A NASA nem bízza a véletlenre legújabb projektjének sikerét, és gőzerővel népszerűsíti az emberes marsmisszióját. A napokban a Kennedy Űrközpontban elrajtolt a legfrissebb promóciójuk, nem is akárhogyan.

nasa-mars-rover

Mozifilmes látványtervezőket fogadtak fel, hogy megépítsék a jövő marsjáróját, amelyen akár a jövőbeli telepesek furikázhatnak majd a vörös bolygón. A Parker Brothers nevű műhely kapta a feladatot a SeaDek céggel karöltve. Munkáikat a Tron című filmben is láthattuk. Talán néhányan emlékeznek a futurisztikus motorokra…

Tron-2-692x389

A “Mars Nyara” rendezvénysorozat megnyitóján mutatták be a hatkerekű áramvonalas járművet. Ez utóbbi tulajdonságának ugyan nem fogja sok hasznát venni a Marson, lévén, hogy a légsűrűség 0,6 százaléka a földinek, de legalább jól néz ki.

És ezt észlelted már?  Nazca-vonalaknál is ősibb ábrákat vizsgál a NASA a kazahsztáni sztyeppén

A négyszemélyes jármű 8,5 méter hosszú, 3,3 méter magas, a belsejét pedig igyekeztek maximalizálni, mert nem csak egyszerű szállítójárműről van szó, hanem mozgó laboratóriumról is. Több fontos funkcióját űrhajósokkal való konzultációk során tervezték meg.

marsjaro

A speciális, 127 centi átmérőjű kerekeket a homokban való haladásra tervezték, és a villanymotoros hajtással a 2,7 tonnás jármű akár 110 km/h-s sebességre képes. Az utazósebessége ennél szerényebb, mindössze 20 km/h. Az energiát egy 700 voltos akkumulátor biztosítja, amit napelemek töltenek fel.

A látványos jármű valószínűleg sohasem fog a vörös bolygón közlekedni, mert kísérleti darabnak készült. De valószínűleg ez lesz majd az alapja a valódi marsi járművek legújabb generációjának…

Forrás: maxim.comkennedyspacecenter.com