Csillagászok, a Kepler űrteleszkóp új kutatási módszerének köszönhetően, kilenc olyan bolygót is felfedeztek, amelyek akár emberi életre is alkalmasak lehetnek.

A NASA bejelentése szerint a Kepler űrteleszkóp 1284 új exobolygót azonosított. Ezzel megduplázták a Naprendszeren kívül, idegen csillagok körül keringő ismert bolygók számát. A Science Alert összefoglalója szerint: a tömeges bolygófelfedezés oka, hogy a NASA obszervatóriuma új kutatási módszerre tért át.

Az elmúlt hét évben felfedezett új, bolygónak tűnő égitestekről eddig igen időigényes és költséges munkával tudták csak megállapítani, hogy exobolygóról van-e szó, vagy valami másról.

Egy kis tömegű csillag árnyéka, de akár egy kettős csillagrendszer is megtéveszthette az űrteleszkópot.

Egy új szoftver segítségével mostantól már statisztikai alapokon nyernek bizonyosságot arról, hogy mit talált az űrteleszkóp. És mindezt percek alatt!

És ezt észlelted már?  Újabb különös dolgot fotózott egy űrszonda a Nap közelében

Ezzel a módszerrel sikerült felfedezni 100 olyan exobolygót, ami a Földhöz hasonló méretű, de legfeljebb kétszer akkora, ezekből pedig 9-ről feltételezik, hogy életre alkalmasak, mert ideális távolságra keringenek a napjuktól ahhoz, hogy folyékony víz lehessen rajtuk.

A felfedezés azért is szenzációs, mert az elmúlt években az eddig felfedezett bolygók közül mindössze egy olyat találtak, ami élhetőnek tűnt. Ennek a Kepler-452b nevet adták.